недеља, 15. фебруар 2015.

Путописи из Италије: Сијена


Сијена (Siena) је град који очајнички жели да буде другачији. Ок, у Сијени има мање-више све што има и у Фиренци - градска кућа, уске поплочане улице, катедрала, међутим мора се признати да град није ни близу Фиренце. Као да се некако види тежња житеља да ископирају великог брата и превазиђу га, а претерују у томе.



Кад већ крећемо од негативних ствари, ево још једне – аутомобили су на сваком кораку! Колико год улица била мала, уска или стрма у свакој ће наићи понеки аутомобил да пресече монотонију. С обзиром да нема тротоара и да је град пун туриста закључак изведите сами. Међутим, оне предрасуде да су Италијани лоши возачи дефинитивно отпадају, изузетно су стрпљиви и знају куда и како могу да прођу.

Већ сам истакао сличност са Фиренцом, коју људи из Сијене вероватно неће признати јер међу ова два града влада велико ривалство. Томе у прилог довољно говори тежња житеља Сијене да направе катедралу већу од Фирентинске, међутим због самог земљишта то није било могуће, тако да сада у центру града стоје само зидови једног огромног брода катедрале. О довитљивости грађана говори чињеница да су они те руине укључили у музеј, тако да чак и на томе убиру приход. :)



Причао сам о сличностима, а сада мало о различитостима, јер Сијена је дефинитивно град другачији од других. Најпре, прича о градским контрадама. То су заправо градске четврти које носе имена егзотичних или мање егзотичних животња. Тако имамо Aquila, Bruco, Chiocciola, Civetta, Drago, Giraffa. Istrice, Leocorno, Lupa, Nicchio, Oca, Onda, Pantera, Selva, Tartuca, Torre, Valdimontone , или редом на српском Орао, Стонога, Пуж, Сова, Змај, Жирафа, Бодљикаво прасе, Једнорог, Вучица, Шкољка, Гуска, Делфин, Пантер, Носорог, Корњача, Бик и Јарац.

Свака контрада ваљано се потрудила да у свом делу града остави траг. Тако на улицама Сијене виђамо табле с ликовима носорога или стоноге, лампе у облику гуске или чесму у облику орла. За житеље овог града је припадност одређеној контради нешто попут шире породице.

На причу о контрадама надовезује се прича о Палију (Palio), трци коња са великом традицијом, која се вековима одржава у Сијени. Трка се одржава на централном градском тргу, који је мањи од фудбалског игралишта, али то не омета грађане Сијене да се у огромном броју окупе на Палиjу и да бодре џокеја и коња који представљају њихову контраду. Гледалаца буде и по неколико десетина хиљада, а карте за Палио се, погађате, могу наћи само по папреној цени. Ношени буком и крицима масе џокеји се јуначки труде да у три круга трке што боље представе боје Корњаче, Бика, Сове или Змаја. Највише победа на Палију ипак има контрада гуске. :)



Има ту још занимљивих ствари, али за сада толико о Сијени, другачијем граду.

Симбол – Палио, трка коња која значи више од живота

Занимљивост – чули сте за Монтепаски? То је банка која финансира готово све у Сијени – религију, спорт, грађевине и има огромну традицију. Рекоше нам да је банка у кризи, међутим, по ономе што се може видети у Сијени, не бих рекао. 

Нема коментара:

Постави коментар

Шта мислите о овом теми?