недеља, 15. фебруар 2015.

Путописи из Италије: Фиренца


Фиренца, Florence, Florentia... како год да изговорите то име, има милозвучан призвук, попут поеме Дантеа или мириса љиљана...

Смештена у срцу Тоскане, бајковитом пејзажу зеленим брдашца и усправних пинија није могла ни да испадне другачије. Место где је рођена и умрла ренесанса. Место у чијој су околини рођени Данте, Петрарка, Бокачо, Микеланђело, Леонардо да Винчи, Галилео Галилеј, Сандро Ботичели, Донатело...



Фиренцу су основали Етрурци, мистичан народ с Апенина, али су јој главне обрисе дали Римљани који су основали мало утврђење у 1. веку п.н.е. и назвали га Флорентиа (цветна). Средњи век донео је процват Фиренце, упркос сталним сукобима гибелина - присталица царства, и гвелфа - присталица папе.

Породица Медичи владала је градом, а они нису били класични тирани, иако нису били лишени суровости и сплектарења. Медичији су били патрони уметности и створили су атмосферу да се у граду догоди ренесанса односно препород.



Ако кренете од центра града и станете пред импозантном копијом Микеланђеловог Давида, иза којег се види чувени Палацо Векио са својим препознатљивим торњем постаћете одушевљени и то осећање држаће вас до краја обиласка. Првобитно се ова зграда називала Palazzo della Signoria, према Сињорији Фиренце, владајућем органу Фирентинске Републике. Касније је добијала друга имена - Palazzo del Popolo (Народна палата), Palazzo dei Priori (Приорска палата) и Palazzo Ducale (Војводска палата), у складу с политичким променама. Садашње име је добила када су Медичији своју војводску резиденцију преместили преко реке Арно у Palazzo Pitti.



Када кренете преко Арноа не можете промашити стари мост или Ponte Vecchio. Популарни Векио је чувен по томе да се на њему налазе продавнице, углавном златаре, као и затворен ходник којим су Медичији долазили из Палате Пити у Палату Векио. На самом мосту осећа се дух Фиренце и ако погледате уз или низ Арно, знаћете да сте на месту јединственом на свету!

Ако желите да се поклоните великанима светске културе или погледате нека ремек дела слободно посетите галерију Уфици (Uffizi), галерију Академија (Galleria dell'Accademia) у којој се налази оригинални Давид Микаланђела Буонаротија, палату Пити где се налазе чак три велике галерије, палате Медичија, главну градску катедралу (Basilica di Santa Maria del Fiore) или катедралу светог крста (Basilica di Santa Croce), нећете погрешити. Ако сте пак романтични, не заборавите ни Дантеову кућу и цркву у којој је овај највећи ренесансни песник упознао своју музу Беатриче.



Симбол – љиљан – цвет који има значење чистоте и невиности и представља Свето Тројство у хришћанству. Фиренца можда није чиста, ни невина, али је град који има душу.

Занимљивост – ништа без Србије и Београда. Фиренца је ако нисте знали град побратим Вождовца! :)

Нема коментара:

Постави коментар

Шта мислите о овом теми?