понедељак, 5. јануар 2015.

Разговор са Светим човеком...


        Овај разговор се наравно никад није десио сем у машти приповедача, али су питања и одговори аутентични, односно долазе из записа који су остали као завештање овог великог човека, Светог владике Николаја Велимировића. Прочитајте и размислите о дубини тих речи...



- Цењени Владико, рођени сте у селу Лелић, школовали сте се у Швајцарској и Енглеској, прошли кроз све голготе, и кроз фашистички логор, и кроз комунистички прогон, а окончали сте Ваш живот у Америци. Како бисте описали Ваш животни пут?

Свети владика Николај Велимировић: Ако путници знају, рецимо, колико је каменова у калдрми пута и колико је зрна песка под калдрмом, и ако знају имена свег дрвећа и свих травки што расту покрај пута - шта им помаже све то знање, ако не знају где је пут почео, и где ће се завршити, и одакле су пошли и куда иду?

- Свакако је Вашој Светости познат део из Библије, посланица Апостола Павла Коринћанима, где каже: "А сад остаје вера, нада и љубав, ово троје; али од њих највећа је љубав"

Свети владика Николај Велимировић: Три су главне врлине: вера, нада и љубав. Вера у Бога. Нада у вечни живот. Љубав према Створитељу и створењима. Вера нам треба да би се могли надати, нада да би могли живети, а љубав да би могли као културан народ живети.

- Често се полемише о вери и религиозности људи, колико је она дубока и права...

Свети владика Николај Велимировић: Вера се наша куша чешће него што се трска ветровима љуља. И кушања су као ветрови; слабу ћу веру ишчупати, јаку још више ојачати. Кушања су као огањ у коме слама изгори, а злато се очисти. Држи веру пошто-пото. И чекај док љубав из вере не никне. Изгубиш ли љубав, изгубио си много, изгубиш ли веру, изгубио си све.

- Какво је ваше мишљење о школству, корупцији, купљеним дипломама и осталим преварама које деградирају наше образовање?

Свети владика Николај Велимировић: Школован је онај човек који је успео да очисти језик од гадних речи и своје срце од смрадних жеља и свој ум од безбожних мисли. Ко није ово успео томе школовање помаже само да једном наученом вештином зарађује себи за хлеб као што школован (на свој начин) медвед зарађује својом вештином играња. Образован је онај који има образа.



- Србија и Срби доживели су много неправде током историје...

Свети владика Николај Велимировић: Мрзи на зло, но не мрзи на човека који чини зло, јер је болесник. Ако можеш лечи болесника, но не убијај га мржњом својом.

- Шта бисте нам поручили за крај разговора?

Свети владика Николај Велимировић: Сматрај сваки дан као један цео, отпочет и завршен живот. Одживи га као целину а не као део. Нек се сваки твој дан одрони од тебе као цео један човек с којим ћеш желети да се опет састанеш као с пријатељем и да га без стида покажеш васиони...

Нема коментара:

Постави коментар

Шта мислите о овом теми?