четвртак, 29. мај 2014.

Сећам се тог 29. маја...


   Памтим мало тога из периода када сам имао пет година. Међутим, памтим добро тај залет, тај тренутак када се мрежа цепа и легендарни усклик Милојка Пантића "Црвена звезда је шампион Европе, Црвена звезда је победник Купа европских шампиона, највећи успех југословенског клупског фудбала! Дарко,Дарко,Дарко, златна копачка Црвене звезде, позлатила је наш црвено-бели тим...". 



Да, Дарко Панчев извео је тај пенал и одвео нас на кров Европе. Прошло је 23 године. Памтим тај тренутак иако сам га видео још хиљаду пута, толико да више не знам ни да ли је био стваран или део легенде, која је исписана 29. маја 1991. године на стадиону Свети Никола у Барију.

Прошло је 23 године, "пролазе године моје, ја чекам титуле твоје" како иде песма навијача Звезде и све смо мање сигурни да то икада може да се понови. Сада, када су за нас велесила петопласирани тим из Украјине, Пољске или Чешке, да не причамо о тимовима из најјачих лига, готово митски делује чињеница да је Црвена Звезда у двомечу избацила моћни минхенски Бајерн. Поред Бавараца, падали су Грасхоперс, Глазгов Ренџерс, Динамо Дрезден и на крају Олимпик из Марсеља, који ће две године касније освојити трофеј Лиге шампиона.

Дика на голу, непролазни Најдовски, Маровић и Шабанаџовић, сталожени Белодедић, вредни Југовић, храбри Михајловић, продорни Просинечки, луцидни Дејо Савићевић и убојити Панчев и Бинић. То је та екипа, која у Барију није могла да изгуби!



Јесте, није добро живети у прошлости. Јесте, треба се окренути будућности, која баш и не делује толико светло. Ипак, успомене нам нико не може одузети, били смо прваци Европе и то ће остати заувек упамћено. Ти Звездо добро знај да увек ту сам ја и да ћемо се и даље радовати и туговати заједно.

Нема коментара:

Постави коментар

Шта мислите о овом теми?