понедељак, 8. септембар 2014.

О животним биткама...


- Тешко је водити битке. Кад кажем битке, мислим на животне битке. 
- Животне битке?
- Да. Сваки моменат нашег борављења на овој благородној земљи је борба. За опстанак.
- Мислим да је то претерано. Животиње се боре за опстанак. Слажем се, човек се борио за опстанак некада давно, у древна времена. Када је изашао из пећине, кренуо у непознато... Борио се за опстанак са другим врстама и природом. Изборио се. Сада није потребно борити се за опстанак, већ за положај.
- Положај долази после опстанка, али док се бори за положај човек се заправо бори за опстанак. Само је та борба променила облик.
- Борба значи рат.
- Заправо, рат значи борбу.
- А човек ратује од како постаји. Мање или више успешно.
- Тачно. Један кинески филозоф и ратник рекао је да битке добијају они који познају и себе и противника. Заиста не знам шта је теже. Како упознати противника? По особинама, по понашању, по мотивима, по делима? Постоји шанса за то, али постоји и добра шанса да грешимо. Времена се мењају, а и људи. Поступци нису увек исти. Још је теже упознати себе.
- Добити битке са самим собом?
- Рашчистити ствари у својој глави. Решити камо ћемо и како ћемо, којим ћемо путем доћи до онога шта смо замислили.
- То је рационално.
- Не. Не мора бити рационално. Зар је човек све што је постигао успео захваљујући рационалном понашању? Пре бих рекао да се понашао у складу са својим нагонима. Све животиње се понашају у складу са нагонима. Само осећајима треба веровати у трену када нас разум изда и разуму када нас осећаји издају.
- Од битке ка осећају и разуму.
- Наравно, јер битка је спој осећаја и разума.
- А шта је од тога важније?
- То је врло тешко питање. Да човек зна одговор на то питање добио би све битке – и оне унутрашње, са самим собом и оне спољашње, са својим противником.
- Да ли је могуће добити све битке?
- То је немогуће. Порази су некада неминовност, чак и када урадимо све што је у нашој моћи. Али порази не значе увек крај.
- А кад изгубимо све битке?
- Смрт.
- Значи не можемо увек победити?
- Не можемо.
- А да се потрудимо?
- То можемо.


Нема коментара:

Постави коментар

Шта мислите о овом теми?