субота, 21. јун 2014.

Tимови који су шокирали свет



Актуелан је велики успех Костарике на СП у Бразилу, која је шокирала свет освојивши прво место у групи у конкуренцији Италије, Енглеске и Уругваја. На светским првенствима у фудбалу било је много изненађења и шокова, ово су по мени пет најнеочекиванијих успеха репрезентација на СП...


5. Алжир је на СП 1982. допутовао као потпуна непознаница, али се лепо представио главним фаворитима Немцима, на дебију – било је 2:1 за Алжир! Уследио је пораз од Аустрије и победа против Чилеа, очекивало би се да симпатични африканци прођу у други круг са 4 бода, међутим ова прича нема срећан крај. Последњи меч у групи играли су Немачка и Аустрија и једини резултат који би елиминисао Алжирце био је 1:0 за Немце. Погађате, било је 1:0, а Аустријанци се баш и нису нешто трудили да дођу до гола. Још једна неправда са спортских терена.




4. Ова прича почиње у квалификацијама за светско првенство 1994. године када су Бугари невероватним голом у надокнади времена шокирали Француце и Парк Принчева и оверили карту за СП. На старту светског првенства у САД дружина препознатљива по симпатичним фризурама испрашена је од Нигерије резултатом 3:0. Флеке су извађене против нејаких Грка, а за пласман у осмину финала Бугарима је требала победа против Аргентине, до које су дошли без већих проблема, било је 2:0.

У осмини финала савладан је Мексико, а у четвртфиналу одигран је сјајан меч са Немцима. Повели су панцери голом Матеуса, али Стоичков и Лечков су преокренули резултат и направили чудо. Ту је био крај, Италија је била боља у полуфиналу, а Шведска у мечу за треће место, ипак издање Бугара на овом СП је остало добро упамћено.



3. Северна Кореја је на СП 1966. године дошла као тотални аутсајдер, кога су сви очекивали да испрате са пуно голова у мрежи. Међутим, десило се то да Кореанци у групи савладају једног од фаворита Италију и прођу у четвртфинале где их је чекао страшни Португал, предвођен Еузебијом, најбољим играчем света у том тренутку. Северна Кореја се није уплашила, повела је 3:0, али су Португалци ре ирали невероватан преокрет и победили са 5:3 спречивши нову сензацију.




2. Репрезентација Камеруна се 1990. године у Италији нашла у групи смрти, са Аргентином, Румунијом и СССР-ом. Није се знали ко ће бити на ком од прва три места, али последње је по свим прогнозама било резервисано за африканце. Прва утакмица и шок – актуелни првак света Аргентина поражена је са 1:0, а потом пада и изузетно јака Румунија. У утакмици потпуно небитној за Камерунце, јер су већ обезбедили прво место, уследио је убедљив пораз од СССР-а.

У осмини финала права посластица – с једне стране Роже Мила и другови, с друге Игита, Валдерама и живописна колумбијска дружина. Епилог, победа Камеруна од 2:1. А онда легендарно четвртфинале са Енглеском, 2:2 на крају, али уморни Камерунци падају у продужетку и бивају елиминисани. Ово је било сасвим сигурно најбоље издање афричких репрезентација на свим светским првенствима.



1. Спектакл за крај. Можда из овог угла не изгледа као толико изненађење што је Уругвај освојио Светско првенство 1950. године, али ово је било право спортско чудо, које се десило под специфичним околностима. Уругвај је требао да буде у групи са Боливијом, Шкотском и Турском, међутим Турци и Шкоти су у последњем тренутку отказали учешће. Остао је да се одигра само меч са Боливијом и ту су Уруси били убедљиви – 8:0.

Такмичење за трофеј било је специфично. Победници четири групе међусобно су формирали нову групу у којој је свако играо са сваким у борби за трофеј, није било полуфинала и финала. Прва утакмица коју је Уругвај играо била је против Шпаније, било је 2:2. У другој утакмици против Шведске била је неопходна победа, а Швеђани су до 77. минута водили са 2:1. Уругвајци головима Мигеза ипак стижу до тријумфа, који има је давао мале шансе за велики тријумф, али шанса је постојала.


Одлучујући меч против Бразила у коме је домаћину био довољан и бод за титулу Светског првака, 200 хиљада људи на Маракани, узаврела атмосфера... Бразил је повео почетком другог полувремена, славље на трибинама је већ почело, а онда шок. Уругвај је најпре изједначио, а онда голом Гигие 10 минута пре краја срушио Кариоке. Давид је победио Голијата у најтежим могућим условима.



Остаје нам да заједно уживамо у следећим изненађењима... :)

Нема коментара:

Постави коментар

Шта мислите о овом теми?